Tuesday, December 15, 2015

LaterPost : My Engagement to Abdul Qadir (August 29th)

Hyeee..

Setelah sekian lame x update blog..
I mean last time I wrote adalah 19hari sebelum aku bertunang which is abt 4 bln lepas..
Sbb aku da pn selamat bertunang pd 29 Ogos lepas..
and sekarang da Disember da..
Lagi sket je 2015 nk labuhkan tirai..
Alhamdulilah, dgn terikatnye tali pertunangan kpd Abdul Qadir, chentahati aku sejak sekian lama..
Maka, salah satu azam aku nk tamatkan zaman bujang sebelum 25tahun pn bakal tercapai..

By the way,
Rsenye masih x terlambat utk aku uploadkan gmbr mase tunang aku hritu..
Wlwpn aku xde official photographer..
Semua gmbr aku kutip kt hp tetamu..
Betapa aku sgt berjimat..
Sbb belanja besar adalah sepenuhnya dri sponsorship ayah aku..
Jutaan Terima Kasih kpd beliau kerana menjadi sponsor terbesar dlm majlis pertunangan aku..
Aku pn x kerja, so nk over2 tu xleh..
Ape yg ade jela..

Nah, aku belanja beberapa gmbr yg aku da upload kt twitter (sbb twitter aku more private)..


Mini Pelamin aku asalnya aku nk buat bertemakan rustic..
Azreen pn tlg realisasikn dgn sponsorkn papan pallette utk aku ubahsuai ikut citarasa aku..
Tp disebabkan kekurangan tenaga kerja, maka aku dpt buat segitu jela..
Kain backdrop aku beli kt nagoya..
Kerusi aku pinjam rumah sewa Emma..
Bunga and pasu pinjam Mama Cu aku..
Karpet alas sbgai stage bpk aku beli kt jakel,,
Shelf 3-tier tu aku pinjam kwn Mama Cu aku..
n ade la penambahan details utk jadikan pelamin neyh berkonsepkan rustic vintage..
Mse hri kejadian rmai puji sbb unik..
tp xtw la ikhlas ke idok tu..
Final look.. I took the shoot pd hri keesokknnye that is why ade hantaran
Now aku belanja hantaran kami to each other.
Die bg aku : set telekung, towel, kain sepasang, kek, buah, set minyak wangi, sirih junjung, sebentuk cincin berserta wang RM100 (simbolik hantaran aku 10k)
Msti pelik sbb die kasi 8dulang kn..
Actually die nk kasi 7 je..
Qader nk letak minyak wangi ngan towel jd satu dulang tp, x muat pulak.. 
So, terpaksa la letak dlm dulang yg berasingan.

Tunang aku dgn hantaran/hadiah utk aku

Aku bg die : hampers mknan, jubah, sejadah ngan tasbih, buah, kek, bunga rampai, towel, krim puff, set minyak wangi
Hantaran aku berkonsepkn rustic vintage same mcm pelamin tu.
So, hantaran aku jdik super simple (inferior sgt rse banding ngan die pnye tu)..
Aku just susun2 brg dlm bakul n aku hiaskn dgn ribbon and gubahan bunga..
Pastu aku letak skli tag hantaran..


Hantaran aku utk die
Actually mse tunang aku tu, aku bercadang nk curik2 dgr perbincangan dorg..
Malang sekali..
Aku terlalu busy layan mmbe2 aku..
Smpaikn aku xtw dorg sume da smpai..
Tw2 je Mama Cu aku naik atas ckp nk sarung cincin..
So, duduk aku kt atas pelamin sorg2..
Ya Allah, malunye mase tu Allah je tahu..
Then, bile Mak Anjang, iaitu mak sedara Qader dtg nk sarungkn cincin..
Lg la aku berdebar.. 
Dala halfway nk sarung tu, blh tersekat pulak..
Sbb mse beli tu aku test kt jari kiri..
Aduhh,.
Malu aku.. 
Fyi, mak ayah qader n qader x dtg mse tu..
Ikut adat asal, mmg qader xya dtg..
and wakil lelaki yg paling tua yg sarungkan..


Mse neyh tga tersekat tu.. hahha..


Akhirnya, kami pn selamat bertunang da..
Org yg x tw msti kecam qader sbb dtg pkai gitu..
Sbb die dtg lps majlis hbes..
n mse tu bru shoot gmbr neyh..

Alhamdulilah

Now mne2 pegi, kami da blh introduce each other as tunang..
Alhamdulilah..
Tarikh bernikah n sanding pn da tetapkn..
Now, kitorang tga prepare utk majlis kawen ktorg tahun depan pulak..
InsyaAllah, klw xde aral..
Bln 5 tahun depan, tamatlah zaman bujang kami..
Doakan segalanya dipermudahkan Allah SWT..
Jumpe lg nt..
Aku cerita pasal persiapan kahwin ktorg lak ea..


Till then,
XOXO

Monday, August 10, 2015

Countdown : 19 days

Hyeee..

I am back again..
Today nk cerita pasal my preparation for my engagement day..
Okay..
Not a single day tanpa diskusi pasal persiapan tunang dgn bakal En Tunang..
Siap remind me to tadah air sbb on our E-day nt bekalan air akan dihentikan utk sementara waktu..
Dont know ape my feeling right now..
Sbb he is so serious abt this..
Die da settle beli barang for his dowry gift..
Tinggal utk digubah sahaja which die da serahkan the task to his cousin..
Okaaayy.. So lucky..
And me masih lg ditakuk planning..
Yg da ready cume sebuah hampers ihsan dri Ayah Cu..
Itu pn sbb die dpt beberapa buah for raya..
So why not sedekahkan for me utk his hantaran kn..

My father will be back on this friday..
So nt kite akan finalise byk bnde after his arrival..
Die pn semangat jgak..
Siap menjemput his siblings yg masing2 dduk diluar Johor to come and celebrate the engagement..
Siap nk sponsor for the makanan and canopy..
Okay, he spent too much actually..
Mgkn die excited at last aku nk kawen juger..
Yela aku da kawan ngan qader sblm adik aku yg da kawen tu kawan ngan laki die lg pn..
5 thun lebih jgak aku kawan ngan qader neyh..
Lgpn, sbb dlu die x dpt buat for my sister, because time tuh keadaan kewangan x mengizinkan..
Tu yg die buatkn for me..
Sgt2 menghargai ape yg die korbankan for me..
Jnji nk jdik anak yg baik sblm kawen neyh..

Hrineyh aku cume mengemas rumah lantaran gubahan hantaran masih x lengkap brgnye..
Tnggu apak aku balik la bru kite settlekn part hantaran tu..
Ala, kejap je pn nk buat tu..
So kite buat dlu bnde yg memerlukan tenaga yg byk utk di buat..
Iaitu mengemas sekitar luar rumah aku yg sungguh x sedap utk dipandang..
Neyh aku bru je hbes membako almari yg kitorg x pkai lg..
Dok tnggu jgak apek yg nk beli besi lama neyh..
Pasal da berkurun da awning yg kne potong hritu tersadai kt blkg rumah..
Then nk kne bersihkan longkang lg pasal byk giler sampah terkumpul kt situ..
Smpaikn da x lancar da perjalanan air longkang ke loji berdekatan..

Adeeehh..
Too much to do laaa..
Da la kekonon nk diy pelamin..
Dgn berkonsepkn rustic..
Xtw la sempat ke x nk bertukang bagai neyh..
Tetiba rasa sebulan rupenye x ckup nk prepare utk tunang..
Hahahaha..
Well actually sempat jek, tp disebabkan tetiba jdik grant tu yg byk nk kne buat..

Okay lah.. Aku nk sambung kemas rumah neyh..
Esok or lusa aku smbg ea..

Till then
XOXO


Friday, August 7, 2015

Good news!!!!!

Hyeee..

Lme giler rsenye x hapdate blog neyh..
Last entry was like 2 years back kot..
Rse nye da bersarang giler blog haku..
Hampun mahap dipinta yek..
Sementara masih ghaye neyh..

Well ghaye neyh..
Alhamdulilah..
Dapat smbut dgn apak haku..
After 2 years smbut tnpa kehadiran beliau..
Tahun neyh, beliau dgn gigih meminta cuti..
Alhamdulilah, syarikat beliau x menolak permintaannya..

Bukan sahaja itu sahaja yg khabar baiknya..
Another good news is..

IM GETTING ENGAGED!!!!!
Akhirnyaaa..
Of course dgn my long time boyfie..
Yes, ABDUL QADIR JAZULI..
After tnggu for almost 5 years..
Akhirnya dia beranikn diri jugak..
Telling his father that he is up to marry me..
Sbb kitorang da kawan lame..
And Alhamdulilah..
Niat baik die disambut dgn baik oleh ayahnya..
Yg bersetuju nk ikatkan kitorang asap (sbb Qader request the engagement to be asap!)
Walaupun dulu, Qader pernah suarakn nk abg2 dia kawen dlu..
Tp, rsenye mcm die bakal langkah abg2 die..
However, aku x rse abg2 die ade rse tercicir or what not..
Maybe mmg da jodoh Qader smpai dlu..
What to do.. Mcm aku jgak la.. Kne langkah..
Tuhan je tahu mcm mne meroyannye aku kne langkah..
Naseb la aku neyh ade boyfriend..
Klw xde, lg merentan kot..

Anyway, tarikh pertunangan kitorang pn da ditetapkn..
Iaitu on August 29th,2015..
Qader pilih tarikh neyh because dia ckp..
Die nk hadiahkan pertunangan neyh sbgai hadiah hari jadi aku yg ke-24
Pd 21 Ogos neyh..
Die da jnji nk doublekn present sbb tahun lps die x kasi hadiah..
So this engagement is his present for me..
Aaawww.. So sweet of him..
X sngke I got my old Qader again..
Please jgn berubah lg ea,b..

Preparation pn da almost complete..
Cume part dulang hantaran jela yg blm proceed..
Planning sume da okay..
Just tnggu nk proceed je..
Tinggal booking khemah n meja jek..

Okay lah..
Rsenye cukup smpai sini jela utk hrineyh ea..
Next entry aku cerita pasal my preparation for my engagement day ea..


Till then,
XOXO