Saturday, February 13, 2016

Road to Wed : Eighty-Three

Heyyaaa..

Seperti yg aku jnjikan..
Today aku nk cerita my preparation for my wedding..
Okay which part should i start first..
Hmm..
Lets say..
Okay, lokasi majlis..

Lokasi majlis aku my previous post ade mention..
Aku akn buat kt dewan..
At first aku n ayah aku, kitorang pegi survey kt MPPG..
Mase tu 2 weeks after my engagement..
Wlwpn nmpk mengelatat..
Tp, dewan mmg kne booked awl2..
Hbes survey tu ktorang dpt la summary,
Dewan yg MPPG jage sekitar Pasir Gudang adalah :
Dewan Tmn Mawar, Stadium Pasir Gudang, Dewan Tmn Cendana, Dewan Tmn Kota Masai,
Dewan Kg Kopok, Dewan Tmn Pasir Putih, n Dewan Tmn Nusa Damai,
At this time, Dewan Tmn Scientex masih belum bwh MPPG lg..
At first, kitorang mmg da aim nk Dewan Tmn Scientex sbb dekat ngan rumah..
Tapi, disebabkan xleh dibooking lg..
So, kitorang kiv dlu..

Balik tu discuss2..
Last2, my dad ckp..
Kite buat kt Dewan Tmn Mawar jela..
Besar pn besar..
Air cond pn air cond.. (sbb dewan lain x air conditioned..)
N so, kitorang settle to that..
My dad ckp dpt allowance die nt, die suh aku trus book..
Aku pn ckp, okay..

After around 3 weeks..
My dad dpt allowance die..
So, die ckp pegi book, die transfer duit..
Sbb at that time, my dad tga posting kt Arab Saudi..
Then, aku pn pegi MPPG lagi sekali sbb nk book..
Aku terus pegi jabatan yg handle bhgian Dewan Tmn Mawar..
Malangnye, according to the staff,
Tarikh kahwin aku tu x available..
Sedih sungguh aku time tuh..
Die ckp ce try dewan lain..
Rse masih kosong..
I was like..
Lincahnye buat kerja..
Pdhl mse tu bulan 10 kot..
Aku ingt aku da ckup lincah..
Rupenya ade yg lg lincah..
*facepalm

And so, aku terpakse buat last minute arrangement..
Ckp ngan ayah aku..
Amek either Dewan Tmn Nusa Damai or Dewan Tmn Pasir Putih..
Sbb both dewan adlh yg next to the list..
Sbb both dewan baru n besar sikit..
At last, aku settle to Dewan Tmn Nusa Damai..
Sbb the nearest and also the only yg available..
Terus booking, xnk delay sbb tkut kne sailang lg skli..


And so, my wedding venue is blocked..
DEWAN SERBAGUNA TAMAN NUSA DAMAI..
which korg blh wazekn..
n the coordinate is 1.505754,103.902694..
Utk both nikah and reception, aku gune dewan neyh..
Sbb aku booked utk dua hari..

Okay, that's all..

Next post aku cerita pasal caterer aku k..

Till then,
XOXO

Friday, February 12, 2016

Road to wed : Eighty-Four

Heyyyaaa..

How is it going y'all??
Harapnye everyone is alright..
Because I am alright as well..
Well, today aku nk cerita pasal my preparation for my upcoming wedding..
Rsenye aku x announce lg my wedding date kn..
Okay, now aku nk spillkn..
Well, tarikh neyh da official da pn..
Sbb both our family da dduk berbincang same2..
So, just tinggal nk print kad je n distribute..
My wedding date adalah as below :

Nikah : 6th May 2016
Bride's Reception : 7th May 2016
Groom's Reception : 14th May 2016

Officially lg 84days..
Oh my..

Setiap kali bkak apps neyh, mmg mendebarkan..


Most preparation aku da settle..
Booking dewan, caterer, kad jemputan, photog,n bridal..
Doorgift pn da siap.. 
Just tinggal bnde2 kecik mcm tempah kek kahwin, beli kasut (sbb bridal x provide kasut..),
InsyaAllah nk confirmkn all booking dlm mse terdekat neyh n daftar nikah skli..
Semoga Allah permudahkan semua urusan,,
Amiin..
Next aku cerita details for every part yg aku da siap prepare ea..

Till then..
XOXO










Tuesday, December 15, 2015

LaterPost : My Engagement to Abdul Qadir (August 29th)

Hyeee..

Setelah sekian lame x update blog..
I mean last time I wrote adalah 19hari sebelum aku bertunang which is abt 4 bln lepas..
Sbb aku da pn selamat bertunang pd 29 Ogos lepas..
and sekarang da Disember da..
Lagi sket je 2015 nk labuhkan tirai..
Alhamdulilah, dgn terikatnye tali pertunangan kpd Abdul Qadir, chentahati aku sejak sekian lama..
Maka, salah satu azam aku nk tamatkan zaman bujang sebelum 25tahun pn bakal tercapai..

By the way,
Rsenye masih x terlambat utk aku uploadkan gmbr mase tunang aku hritu..
Wlwpn aku xde official photographer..
Semua gmbr aku kutip kt hp tetamu..
Betapa aku sgt berjimat..
Sbb belanja besar adalah sepenuhnya dri sponsorship ayah aku..
Jutaan Terima Kasih kpd beliau kerana menjadi sponsor terbesar dlm majlis pertunangan aku..
Aku pn x kerja, so nk over2 tu xleh..
Ape yg ade jela..

Nah, aku belanja beberapa gmbr yg aku da upload kt twitter (sbb twitter aku more private)..


Mini Pelamin aku asalnya aku nk buat bertemakan rustic..
Azreen pn tlg realisasikn dgn sponsorkn papan pallette utk aku ubahsuai ikut citarasa aku..
Tp disebabkan kekurangan tenaga kerja, maka aku dpt buat segitu jela..
Kain backdrop aku beli kt nagoya..
Kerusi aku pinjam rumah sewa Emma..
Bunga and pasu pinjam Mama Cu aku..
Karpet alas sbgai stage bpk aku beli kt jakel,,
Shelf 3-tier tu aku pinjam kwn Mama Cu aku..
n ade la penambahan details utk jadikan pelamin neyh berkonsepkan rustic vintage..
Mse hri kejadian rmai puji sbb unik..
tp xtw la ikhlas ke idok tu..
Final look.. I took the shoot pd hri keesokknnye that is why ade hantaran
Now aku belanja hantaran kami to each other.
Die bg aku : set telekung, towel, kain sepasang, kek, buah, set minyak wangi, sirih junjung, sebentuk cincin berserta wang RM100 (simbolik hantaran aku 10k)
Msti pelik sbb die kasi 8dulang kn..
Actually die nk kasi 7 je..
Qader nk letak minyak wangi ngan towel jd satu dulang tp, x muat pulak.. 
So, terpaksa la letak dlm dulang yg berasingan.

Tunang aku dgn hantaran/hadiah utk aku

Aku bg die : hampers mknan, jubah, sejadah ngan tasbih, buah, kek, bunga rampai, towel, krim puff, set minyak wangi
Hantaran aku berkonsepkn rustic vintage same mcm pelamin tu.
So, hantaran aku jdik super simple (inferior sgt rse banding ngan die pnye tu)..
Aku just susun2 brg dlm bakul n aku hiaskn dgn ribbon and gubahan bunga..
Pastu aku letak skli tag hantaran..


Hantaran aku utk die
Actually mse tunang aku tu, aku bercadang nk curik2 dgr perbincangan dorg..
Malang sekali..
Aku terlalu busy layan mmbe2 aku..
Smpaikn aku xtw dorg sume da smpai..
Tw2 je Mama Cu aku naik atas ckp nk sarung cincin..
So, duduk aku kt atas pelamin sorg2..
Ya Allah, malunye mase tu Allah je tahu..
Then, bile Mak Anjang, iaitu mak sedara Qader dtg nk sarungkn cincin..
Lg la aku berdebar.. 
Dala halfway nk sarung tu, blh tersekat pulak..
Sbb mse beli tu aku test kt jari kiri..
Aduhh,.
Malu aku.. 
Fyi, mak ayah qader n qader x dtg mse tu..
Ikut adat asal, mmg qader xya dtg..
and wakil lelaki yg paling tua yg sarungkan..


Mse neyh tga tersekat tu.. hahha..


Akhirnya, kami pn selamat bertunang da..
Org yg x tw msti kecam qader sbb dtg pkai gitu..
Sbb die dtg lps majlis hbes..
n mse tu bru shoot gmbr neyh..

Alhamdulilah

Now mne2 pegi, kami da blh introduce each other as tunang..
Alhamdulilah..
Tarikh bernikah n sanding pn da tetapkn..
Now, kitorang tga prepare utk majlis kawen ktorg tahun depan pulak..
InsyaAllah, klw xde aral..
Bln 5 tahun depan, tamatlah zaman bujang kami..
Doakan segalanya dipermudahkan Allah SWT..
Jumpe lg nt..
Aku cerita pasal persiapan kahwin ktorg lak ea..


Till then,
XOXO